Прочутият  цигулар Пинкас Цукерман се завръща пред българската публика 8

...
Прочутият  цигулар Пинкас Цукерман се завръща пред българската публика 8
Коментари Харесай

Прочутият цигулар Пинкас Цукерман с концерт в София довечера


Прочутият  цигулар Пинкас Цукерман се завръща пред българската аудитория 8 години след последния си концерт. Виртуозът ще излезе в Зала „ България “ на 28 октомври по покана на „ Кантус Фирмус “.

Двукратният притежател на премия „ Грами “ ще свири Моцарт, в програмата са Увертюра към операта „ Сватбата на Фигаро “, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550. Освен като солист със своята цигулка „ Гуарнери дел Джезу “ от 1742 година, Цукерман ще влезе и в ролята на диригент на Оркестъра на радио „ Класик ФМ “, с който ще си партнира по случай 20-ия празник на състава. Инструментът му, именуван „ Душкин “, е принадлежал за прочут интервал на Фриц Крайслер, а по-късно е употребен няколко десетилетия от различен популярен реализатор – американеца от полски генезис Самуел Душкин.

Гастролът на Цукерман в София е предпоследният концерт от програмата на „ Евпропейски музикален фестивал “. В заключителното събитие на 8 ноември  ще взе участие различен първокласен реализатор – пианистът Людмил Ангелов, диригент ще бъде Григор Паликаров.

Пинкас Цукерман е измежду най-аплодираните имена в света на класическата музика. Цигулар, виолист, диригент, камерен реализатор и бележит възпитател, той гастролира по международните подиуми към този момент над 50 година Изпълненията и записите му провокират удивление с безупречното си музикално майсторство, експресивност и неповторима хубост на тона, пишат музикалните критици.

Роден в Тел Авив през 1948 година, Цукерман стартира музикалното си обучение в Музикалната академия „ Самуел Рубин “. През 1962 година, по време на посещаване в Израел, геният му е видян от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в Съединени американски щати, където постъпва в Музикалното учебно заведение „ Джулиард “ при Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година Четири години по-късно печели премията „ Левентрит “ взаимно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи от 1969 година на концертите на Чайковски (под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър) и Менделсон (с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония) слагат началото на сполучлива звукозаписна кариера с издадени над 100 албума и многочислени награди, написа " Площад Славейков ". 

През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с  Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален шеф на Камерния оркестър „ Saint Paul “, а от 1999-а до 2015 година управлява оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава. Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава доста сила и на преподавателската работа. Той е ръководител на специфична изпълнителска стратегия в Музикалното учебно заведение на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни просветителни институции във Англия, Израел, Китай, Канада и други Негови възпитаници са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и други

През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се причислява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен началник и основен учебен консултант за идващите два сезона. Цукерман е притежател на влиятелната премия „ Медал за изкуства “, връчена му от президента Роналд Рейгън, както и на премията за артистични достижения „ Исак Щерн “. Гостуването на Пинкас Цукерман се осъществя с финансовата поддръжка на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР